Stena Recyclingin akkukierrätyslaitos aloitti toimintansa

2023-03-30

Stena Recycling avasi tänään koko Eurooppaa palvelevan teollisen mittakaavan akkujen kierrätyslaitoksensa. Kyseessä on noin 23 miljoonan euron (250 miljoonan kruunun) investointi, ja Etelä-Ruotsissa sijaitseva laitos on yksi Euroopan ensimmäisistä litiumioniakkujen kierrätyslaitoksista. Kehittyneiden kierrätysprosessien ansiosta sähköauton akusta voidaan nyt kierrättää 95 prosenttia. Laitoksella päästään kierrättämään mittavia määriä akkuja heti alkuun, sillä sekä akku- että ajoneuvoteollisuuden kanssa on tehty sopimuksia jo ennakkoon.

1280x650_Battery-recycling-facility-Halmstad_CompQual80.jpg

KUVASSA: Vasemmalta Stefan Pålsson, Halmstadin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Daniel Westlén, Ilmasto- ja ympäristöministerin valtiosihteeri ja Dan Sten Olsson, Stena Metall Groupin kunniapuheenjohtaja

”EU:sta tuleva lainsäädäntö yhdistettynä ajoneuvojen ja muiden tuotteiden lisääntyvään sähköistymiseen tarkoittaa, että alalla on valtava paine löytää ratkaisuja ajoneuvojen akkujen kierrättämiseksi ja kiertotalouden mukaisten arvoketjujen luomiseksi. Tämän investoinnin ansiosta Stena Recyclingillä on keskeinen rooli autoteollisuuden sähköistämisessä”, sanoo Stena Recycling Groupin akkujen tuotealuejohtaja Marcus Martinsson.

Uuden kierrätyslaitoksen vuosittainen kierrätyskapasiteetti on 10 000 tonnia ja siellä käsitellään kaikista Stena Recycling-maista, Ruotsista, Tanskasta, Puolasta, Suomesta, Norjasta, Saksasta ja Italiasta, kerättyjä ja esikäsiteltyjä akkumateriaaleja.

”Olemme valmiita lisäämään akkujen kierrätyskapasiteettia markkinoiden kasvaessa. Odotamme, että kymmenen vuoden kuluessa pystymme käsittelemään vähintään 5–10 kertaa suurempia määriä kuin nyt”, Marcus Martinsson lisää.

1280x650_BatteryCenter_CompQual80.jpg

KUVASSA: Stena Recyclingin akkukierrätyslaitos on Euroopan ensimmäisiä.

Avajaisten yhteydessä alan asiantuntijat kokoontuivat keskustelemaan akkujen kierrätyksen tulevaisuudesta ja siitä, mitä tarvitaan kiertotalouteen siirtymisen nopeuttamiseksi.

”Yhteiskunnan sähköistyminen on vasta alkumetreillä, ja haluamme edistää kiertotalousajattelua akkutuotannossa. Teollisuuden toimijoiden välinen yhteistyö on olennaista vihreän siirtymän onnistumisen kannalta. Olemme valmiita kehittämään ja vaalimaan yhteistyötämme koko arvoketjun kanssa akku- ja laitevalmistajista sähköautoteollisuuteen, jotta voimme varmistaa kiertävän materiaalivirran, vastata markkinoiden ja viranomaisten vaatimuksiin ja edistää kestävämpää tulevaisuutta”, toteaa Stena Metall Groupin toimitusjohtaja Kristofer Sundsgård.

Stena Recycling sai Ruotsin energiavirastolta 70,7 miljoonan kruunun rahoituksen uuden laitoksen rakentamiseen vuonna 2021.

500x750_process-started_Halmstad_CompQual80.jpg

KUVASSA: Ensimmäiset akut lähtivät kierrätykseen.

Jaa tämä sivu