
2017-05-29
Stena Recycling kierrättää vuosittain yhteensä yli 5 miljoonaa tonnia materiaalia viidessä eri maassa. Aiemmin jätteenä pidetyt materiaalit saavat näin uuden elämän ja uusia arvoja.
Liiketoiminta-alueen johtaja Peter Andersson kiertelee tuotantolaitoksessa ja huomaa nopeasti, että kyseisessä yrityksessä materiaaleja lajitellaan väärällä tavalla: kolmea erilaista messinkiä kerätään samaan konttiin.
- Sekoittamalla materiaaleja tällä tavalla keskenään, yritys menettää tuloja. Oikein lajiteltuina materiaalien arvo on 12 kruunua per kilo, mutta väärin lajiteltuina vain 3 kruunun per kilo, Peter kertoo.
Valmistavassa teollisuudessa on vaikea välttää hukkamateriaaleja ja jätteitä. Asiaan perehtymättömän voi olla vaikea tietää, mikä on arvokasta materiaalia ja miten jätteitä tulee käsitellä oikein. Pienikin määrä jätettä voi yhtäkkiä osoittautua arvokkaaksi, kun sitä voidaan kierrättää modernilla tekniikalla tai pelkästään järkevällä lajittelulla.
- Kyse voi pian olla suuristakin summista! Yksi asiakkaistamme osti materiaalia kolmelta raudantoimittajalta. Virtoja analysoidessamme huomasimme, että rautalevyjen mangaanipitoisuus oli hyvin alhainen ja rauta siten tavallista laadukkaampaa. He olivat kuitenkin laittaneet kaiken raudan samaan konttiin. Analyysimme jälkeen aloimme erotella materiaaleja, mikä tuotti 3,5 miljoonaa kruunua ylimääräisiä tuloja. Tällaisista tuloista asiakas ei ollut aiemmin tietoinen, Peter kertoo.
Peter ja hänen asiantuntijatiiminsä auttavat valmistavaa teollisuutta löytämään materiaaleissa piileviä arvoja luomalla uusia rutiineja, analysoimalla ja lajittelemalla eri laatuja, vaihtamalla keräysastioita, kouluttamalla asiakasta ja vierailemalla säännöllisesti asiakkaan luona.
- Kaikkein suurimman löytöni tein erään asiakkaan luona, joka käytti tuotannossaan hopeapinnoitettuja metalleja pidentääkseen tuotteen käyttöikää. Tuotannosta jäi yli arvokasta hopeamateriaalia. Yritys oli aiemmin saanut hukkamateriaalistaan 1 kruunun kilolta, mutta käyntini jälkeen he saivat siitä 50 kruunua kilolta, Peter selittää.
Viiden viime vuoden aikana Stena on huomannut valmistavan teollisuuden kiinnostuksen kasvaneen vahvasti ympäristöasioita ja täysin jätteetöntä tuotantoa kohtaan. Jätteitä halutaan nyt nostaa jätehierarkiassa ylöspäin tuottamaan tuloja. Yritykset haluavat myös ympäristöraporteissaan ja vuositilinpäätöksissään viestiä toimivansa kestävän kehityksen puolesta.
- Meillä Stena Recyclingilla jätteet ajatellaan resurssina. Minkään kierrätettävän materiaalin ei pidä joutua kaatopaikalle. Kierrätysvaihtoehtoja löytyy aina, ja kierrätys voi myös tuottaa tuloja, Peter Andersson toteaa.
Yhden rautatonnin kierrätyksellä säästetään tonni hiilidioksidipäästöjä. Kierrättämällä materiaalit saamme uusia raaka-aineeita uusiin tuotteisiin, ja vähennämme samalla maapallon lämpenemistä nopeuttavia haitallisia hiilidioksidipäästöjä. Tämä on kestävää toimintaa.
Peterin ja hänen tiiminsä tavoitteena on rakentaa asiakkaiden kanssa pitkä ja tiivis yhteistyö - järkevä sopimuskausi uudelle asiakaalle on noin 4–5 vuotta.
- Stena Recyclingin kumppanuudet perustuvat pitkäaikaiseen yhteistyöhön. Voimme nopeasti tunnistaa kiireellisimmät toimenpiteet ja luoda uusia rutiineja asiakkaalle, mutta vasta sen jälkeen alkaa uusien ratkaisujen kehittäminen ja prosessien optimointi, Peter kertoo.
Parhaiden ratkaisujen kehittäminen ja yhteistyö itsessään vievät aikaa, ja on tärkeää pystyä kuuntelemaan ja toimimaan luovasti ja avoimesti. Stena tarjoaa asiakasyritysten henkilöstölle myös erilaisia koulutuksia esim. jätteiden lajitteluun ja kestävään kehitykseen - tätä asiakkaat arvostavat suuresti.
- Uusilla rutiineilla parannetaan nopeasti materiaalivirtojen hallintaa. Yleisesti neuvomme asiakkaita käyttämään aina yhtä astiaa yhdelle materiaalille, Peter selittää.
Stena on määrätietoisesti perustanut toimipaikkoja lähes kahdellesadalle paikkakunnalle Pohjois-Eurooppaan voidakseen toimia lähempänä asiakkaitaan. Materiaalien asiantuntijoita tarvitaan joskus nopeasti selvittämään erilaisia äkillisiä tilanteita.
Stena on myös investoinut vahvasti uuteen tekniikkaan voidakseen lisätä kierrätysastetta, mutta tiettyä asiantuntijuutta ei voida koskaan korvata tekniikalla. Piilossa olevien arvojen löytämiseksi tarvitaan vuosien kokemusta ja myös luovuutta, Peter summaa.