
2020-10-17
Electrolux on ottanut tärkeän edistysaskeleen kiertotaloudessa. Electrolux ja Stena Recycling ovat suunnitelleet yhteistyössä pölynimurin, joka on valmistettu 100 %:sti kierrätetyistä ja uudelleenkäytetyistä materiaaleista. Laitteen muoviosat ovat peräisin kuluttajilta kierrätykseen tulleista elektroniikkatuotteista, kuten käytetyistä hiustenkuivaajista, pölynimureista ja tietokoneista. Projektissa tutkitaan nykyajan kierrätyshaasteita ja kodinkoneiden kiertoa.
Maailmassa tuotetaan vuosittain yli 400 miljoonaa tonnia muovia, mutta alle 12 % siitä on peräisin kierrätetyistä materiaaleista. Tämän vuoksi valmistajien on vaikea löytää tarpeeksi turvallisia ja tasalaatuisia kierrätysmateriaaleja. Electrolux toimi alansa pioneerina jo vuonna 2010 lisäämällä tietoisuutta kierrätysmuovin maailmanlaajuisesta pulasta Vac from the Sea -projektinsa kautta. Kierrätysmateriaaleja sisältävien tuotteiden määrä on sittemmin kasvanut koko alalla, mutta se on edelleen alhaisella tasolla.
Vauhdittaakseen kehitystä, Electrolux aloitti yhteistyön Stena Recyclingin kanssa Circular Initiative -kiertotaloustapahtumassa. Tavoitteena oli selvittää, kuinka kierrätysmuovien markkinat saataisiin toimimaan yhtä hyvin kuin neitseellisten materiaalien markkinat. Yhteistyön ensimmäinen konkreettinen tulos on nyt valmis – pölynimuri, joka on valmistettu täysin kuluttajaelektroniikasta peräisin olevasta kierrätysmuovista ja uudelleenkäytetyistä osista. Prototyypin kehittäminen edesauttoi tutkimaan kodinkoneiden kierrätettävyyttä.
”Electrolux on vahvasti sitoutunut vähentämään ympäristövaikutustaan vuoteen 2030 mennessä. Kierrätettävyys on tässä olennainen tekijä. Kumppanuus Stena Recyclingin kanssa on myös keskeisessä roolissa, koska haluamme kehittää sekä yritystämme että koko alaamme jakamalla tietoa ja innovaatioita. Tahdomme kannustaa kuluttajia tekemään vastuullisia ja kestäviä valintoja. Onnistuaksemme tässä, tarvitsemme luotettavaa näkemystä kiertotaloudesta”, sanoo Electroluxin toimitusjohtaja Jonas Samuelson.
Electroluxin vastuullisuusjohtaja Henrik Sundström jatkaa: ”Projekti on tuonut meille uusia näkökulmia, jotka meidän on otettava huomioon voidaksemme toimia kiertotalouden mukaisesti. Tuotteiden suunnitteluun, materiaalien käyttöön ja uusiin liiketoimintamalleihin liittyy vaatimuksia ja laatu- ja turvallisuusasioita, jotka on otettava huomioon. Meidän on löydettävä sopiva tasapaino uudelleenkäytettyjen ja kierrätettyjen materiaalien määrän lisäämisessä, kun valmistamme tuotteita, jotka pitäisi pystyä myös kierrättämään elinkaaren lopussa.”
Projektissa käytetyt kierrätysmateriaalit olivat pohjoismaisista talouksista peräisin olevia hiustenkuivaajia, pölynimureita ja tietokoneita. Keskittyminen kuluttajatuotteisiin on tuonut tuotteiden ja niiden osien elinkaaren lisäksi tietoa myös kuluttajien kierrätykseen liittyvistä tavoista ja asenteista.
”Ruotsin teollisuus tarjoaa hyvät olosuhteet tulla materiaalien kiertovirtojen pioneeriksi. Meillä on tietotaitoa, teknisesti edistyneet tuotantolaitokset sekä yrityksiä, jotka ovat haluavat tuotantojensa tukevan kiertotalousmallia. Olen ylpeä siitä, mitä olemme saaneet aikaan yhdessä Electroluxin kanssa. Tämä on tärkeä askel kohti tulevaisuutta, jossa kierrätysmateriaaleilla on keskeinen asema tuotannossa. Vuosittain järjestettävän Circular Initiative -tapahtuman tarkoitus on jakaa tietoa yhdessä kumppaniemme kanssa tämänlaisista hankkeista ja luoda näin uusia kiertotalouden ratkaisuja”, sanoo Stena Recyclingin toimitusjohtaja Kristofer Sundsgård.
Electroluxin tavoite on, että vuoteen 2030 mennessä koko tuotevalikoima tulee sisältämään vähintään 50 % kierrätysmateriaaleja. Electrolux on saanut projektista tärkeää pohjatietoa tulevia innovaatioitaan varten.
Stena Recycling kierrättää vanhat elektroniikkalaitteet uusissa tuotteissa käytettäväksi raaka-aineeksi tai hyödyntää niitä esimerkiksi energian talteenotossa.
Lue lisää Stena Recyclingin isännöimästä Circular Initiative -kiertotaloustapahtumasta täältä.
Prototyyppipölynimurin kehitys on osa Electroluxin Better Living (BLP) -toimintasuunnitelmaa, jonka tarkoitus on luoda parempaa elämänlaatua ja kestävämpiä elämäntapoja ympäri maailmaa vuoteen 2030 mennessä.
Kuva: Imurin prototyyppi, joka on valmistettu 100 %:sti kierrätetyistä materiaalista tai uudelleenkäytetyistä osista.