
2017-09-04
Tuotekehittelijän Taina Flinkin työtehtävänä on kestävä tuotesuunnittelu, jossa tuote suunnitellaan jo alusta pitäen kierrätettäväksi. Hän on auttanut yrityksiä kehittämään tuotteitaan Stena Recyclingin ”Kierrätystä helpottavan suunnittelupalvelun” avulla jo viiden vuoden ajan.
1) Mitä mieltä olet Kierrätystä helpottavasta suunnittelusta?
- Minulle on erittäin tärkeää saada rakennesuunnittelijat ja muotoilijat tietoisiksi siitä, miten heidän ratkaisunsa vaikuttavat heidän kehittämiensä tuotteiden kierrätettävyyteen. Kun valittavana on kaksi keskenään suorituskyvyltään samanarvoista ratkaisua, haluan heidän valitsevan parhaiten kierrätettäväksi soveltuvan ratkaisun. Autan tuotteita valmistavia yrityksiä tekemään tietoisia valintoja ja pitämään kestävyyden mielessään.
2) Mitä työsi on käytännössä?
- Pidän luentoja ja teen asiakkaillemme purkuanalyyseja. Analyysissa puran tuotteita, tutkin niiden valmistusmateriaaleja ja tapoja, miten tuotteen eri materiaalit on yhdistetty keskenään. Joskus purkaminen tehdään yhdessä yrityksen kanssa heidän toimipaikassaan. Laadin sen jälkeen raportin, jossa annan konkreettisia neuvoja, miten tuotteen kierrätystä voidaan parantaa. Tärkein tehtäväni on kertoa heille, miten tuotteiden koostumus vaikuttaa materiaalien kierrätykseen.
3) Mitä on kestävä suunnittelu?
- Kestävän suunnittelun tarkoitus on täyttää käyttäjän tarpeet mutta samalla kuluttaa mahdollisimman vähän maapallon resursseja. Jos kaikki tuotteet olisivat meille yhtä rakkaita kuin suosikkinallemme, tuotteiden ympäristövaikutukset olisivat paljon pienempiä. Nallesta pidämme hyvää huolta, se on meille rakas! Jos pystymme luomaan tuotteita, joita halutaan hoitaa ja säilyttää hyvin, olemme luultavasti onnistuneet tekemään parhaamme kestävyyden lisäämiseksi. On kuitenkin tärkeää myös rajoittaa yhteiskunnassa kulutettavien tuotteiden määrää. On parempi ostaa yksi laadukas nallekarhu kuin hankkia 30 erilaista. Kun olemme hoivanneet nalleamme tarpeeksi, se voidaan ehkä antaa jollekulle toiselle ja lopuksi tietenkin myös kierrättää.
4) Mikä on yrityksissä tavallisin kierrätystä koskeva harhakäsitys?
- Jos tuotteen materiaaliselosteessa lukee, että materiaali voidaan kierrättää, se ei välttämättä merkitse sitä, että materiaali voidaan kierrättää, kun sitä käytetään tuotteessa, jossa on myös muita materiaaleja. Riippuu siis siitä, missä tuotteessa materiaalia käytetään, miten se on kiinnitetty toisiin materiaaleihin ja miten yleistä materiaali on. Käytämme toiminnassamme teollista, koneellista kierrätystä, ja silloin muotoilulla on suuri merkitys.
5) Miten sinä voit asiantuntijana auttaa yrityksiä?
- Voin selittää, miten kierrätys toteutetaan käytännössä. Se antaa usein ahaa-elämyksiä tuotekehittelijöille. Opastan heitä valitsemaan oikeasti ja aidosti kierrätettäviä materiaaleja, jolloin he voivat parantaa tuotteitaan ja saavuttaa korkeamman kierrätysasteen.
6) Mitä on vältettävä?
- Vältä kiinnittämästä materiaaleja toisiinsa niin, että niiden erottelu kierrätyksessä vaikeutuu, esimerkiksi liimaamalla tai kiinnittämällä metalliruuveja muoviin. Länsimaissa harvoja tuotteita puretaan nykyisin osiin manuaalisesti. Kun tuotteet murskataan myllyissä, ruuvin ympärille jää aina hieman muovia, joka joutuu metallin sekaan. Kierrätys ei ole silloin optimaalista.
7) Miksi liimaamista on vältettävä?
- Liima on tehokas kiinnitysmateriaali, ja se onkin sen tehtävä. Mutta kun liimakiinnityksiä sisältävät tuotteet toimitetaan mekaaniseen kierrätykseen, materiaaleja ei voida erotella – liimasauma ei rikkoonnu. Napsautettava kiinnitys on parempi ratkaisu.
8) Miksi muovin kierrättäminen voi olla vaikeaa?
- Monet ajattelevat, että kaikki muovi voidaan kierrättää. Useimmiten pakkausmuovit voidaan kierrättää, koska ne sisältävät vähemmän eri materiaaleja. Tuotteissa käytettyjen muovien kierrättäminen on taas vaikeampaa, koska muovien koostumus vaihtelee melkoisesti. Usein muoveista pyritään tekemään edullisempia tai ominaisuuksiltaan parempia sekoittamalla joukkoon lasikuitua, talkkia, kalkkia jne. Puhtaat ja tavalliset muovit soveltuvat parhaiten kierrätettäväksi.
9) Mitä arvoja Stena Recycling luo asiakkaillenne Kierrätystä helpottavalla suunnittelulla?
- Asiakasyritys pystyy vastaamaan kuluttajien esittämiin kysymyksiin siitä, miten heidän tuotteitaan käytännössä kierrätetään. Lisäksi he voivat kehittää tuotteita, joiden kierrätysaste on korkeampi jo alusta lähtien.
10) Miten sinä haluat työskennellä Kierrätystä helpottavan suunnittelun parissa tulevaisuudessa?
- Olisi mielenkiintoista työskennellä samalla tavalla kuin koulujen terveydenhoitajat – minulla voisi olla yrityksessä yksi vastaanottopäivä kuukaudessa. Silloin tuotesuunnittelijat voisivat tulla luokseni keskustelemaan kierrätyshaasteista, tuotesuunnittelusta ja tuotteista, ja saada minulta arvioinnin kysymyksiinsä kierrätysnäkökulmasta. Mitä enemmän saan tietoa yrityksen tuotteisiin liittyvistä erityishaasteista ja vaatimuksista, sitä parempia neuvoja voin antaa yritykselle.
Haluatko tietää lisää Kierrätystä helpottavasta suunnittelusta?
Nimi: Taina Flink
Tehtävä: Kierrätystä helpottavan suunnittelun asiantuntija
Koulutus: Diplomi-insinööri, tekninen suunnittelu, Chalmersin teknillinen korkeakoulu, Göteborg