Stena-innovaatio luo sekalaisesta jätteestä uutta arvoa

2017-09-04

1280x400_slf_CompQual80.png

Mitä auton romutuksessa tapahtuu sille materiaalille, jota ei voida hyödyntää kierrätyksessä? Tämä aiemmin kaatopaikalle päätynyt sekalainen jäte, joka sisältää esimerkiksi metalleja, kumia, tekstiiliä ja muovia, voidaan nykyisin kierrättää.

Osa autokierrätyksestä, teollisuustuotannosta ja kierrätyskeskuksista tulevista materiaaleista ovat olleet tähän saakka niiden sekalaisen sisältönsä vuoksi niin hankalia kierrätettäviksi, että ne ovat päätyneet kaatopaikalle. Stena Recyclingin uusi prosessi lisää kierrätystä ja palauttaa materiaaleja yhä enemmän hyötykäyttöön. Jäännösmateriaalista valmistetaan energiaa sisältäviä polttoainepellettejä.

– Olemme kehittäneet erotteluprosessia niin, että metallit ja muovi voidaan kierrättää, ja jäännösmateriaalista voidaan valmistaa laatuvarmistettua energiaa sisältävää ProFuel-nimistä polttoainetta, kertoo Stena Recyclingin tuotannon operatiivinen johtaja Johan Tegbring. 

 

Testaus käynnissä betoniteollisuudessa

ProFuelia voidaan käyttää energiaa paljon kuluttavassa teollisuudessa, sekä kaukolämmön ja sähkön tuotannossa. Polttoainetta testataan parhaillaan Gotlannin Slitessä toimivan Heidelberg Cementin sementintuotannossa. Polttoaineesta voi tulla tärkeä osa tehtaan kestävän kehityksen työtä, jossa siirrytään hiilen sijaan jäte- ja biopohjaisiin polttoaineisiin.

– Visiossamme kaikkien betonituotteidemme on oltava koko elinkaarensa ajan ympäristöystävällisiä ennen vuotta 2030. Stena Recyclingin jäteraaka-aineesta valmistama polttoaine auttaa meitä viemään kehitystyötämme oikeaan suuntaan, sanoo Heidelberg Cement Miljön markkinointijohtaja Anders Jansson. 

 

Jätehierarkiassa ylöspäin

95 % romutettavasta autosta voidaan nykyisin kierrättää, kun myös romutuksesta jäävä sekalainen jäte, nk. ”Shredder Light Fraction” (SLF, kevytjae), hyödynnetään polttoainepelletteinä.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten voimme nostaa materiaaleja jätehierarkiassa ylöspäin ja luoda uusia mahdollisuuksia yhteistyökumppaneillemme eri teollisuudenaloilla ja kunnissa, Johan Tegbring kertoo.

Tämä huipputekninen kierrätysjärjestelmä on rakennettu sekä Halmstadin Stena Nordic Recycling Centeriin että Grenån Stena Recyclingiin.

 

FAKTATIETOA:

  • ProFuel on energiapitoista polttoainetta, joka voi korvata fossiiliset polttoaineet energiaa kuluttavassa teollisuudessa.
  • Yhden ProFuel-tonnin sisältämä energia vastaa suunnilleen omakotitalon vuotuista sähköntarvetta.
  • Prosessi edistää kiertotaloutta ja luo mahdollisuuksia ja uusia arvoja koko ketjuun.
Jaa tämä sivu

HALUATKO TUTUSTUA PALVELUIHIMME?

Rekisteröitymällä Stena Metall Groupin digitaalisiin kanaviin, annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Suostumus henkilötietojen käsittelyyn -sivulla kuvatulla tavalla.

Huom! Älä lähetä lomakkeen kautta meille henkilö- tai pankkitilitietoja tai muuta arkaluontoista tietoa. Jos sinun tulee toimittaa meille tämän tyyppistä tietoa, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme sopiaksesi oikean toimitustavan.