Lähes 400 henkeä osallistui CIrcular Initiative live-webinaariin

2020-10-22

1280x400_CI_2020_2_CompQual80.jpg

Kierrätetyistä materiaaleista valmistettu pölynimuri, paperi- ja sellutuotannon sivuvirtojen hyödyntäminen ja päästöjä vähentävä kierrätysratkaisu sähkömoottoreille. Siinä esimerkkejä tämän vuoden Circular Initiative -kiertotaloustapahtumassa esitettyjen hankkeiden tuloksista. Lukuista yritykset, joukossa ABB, Electrolux, Stora Enso ja Stena Recycling, haluavat yhdessä viedä valmistavaa teollisuutta kohti kiertotalouden toimintamalleja, jossa materiaaleja käytetään ja käsitellään vastuullisesti.

Stena Recyclingin vetämä Circular Initiative -tapahtuma on vuosittain järjestettävä yhteistyöareena, jossa suurimmat ruotsalaiset yritykset kokoontuvat yhteen jakamaan kiertotalousosaamistaan: innovaatioita, uutta teknologiaa, yhteistyöprojekteja ja ennen kaikkea konkreettisia tuloksia.  Convid-19 vuoksi Circular Initiative järjestettiin tänä vuonna online-webinaarina, joka mahdollisti tapahtumaan osallistumisen kaikista Stena Recycling -maista: Ruotsista, Suomesta, Norjasta, Tanskasta ja Puolasta. Tapahtumaa seurasi lähes 400 henkeä.

– Järjestimme ensimmäistä kertaa näin suuren digitaalisen tapahtuman ja olemme erittäin tyytyväisiä tulokseen. Monissa yhteistyöhankkeissa on edistytty paljon ja on aina mukava jakaa tuloksia ja päästä keskustelemaan niistä muiden kanssa. Olemme saaneet hyvää palautetta, ja monet ihmiset kertoivat saaneensa tapahtumasta uusia oivalluksia ja inspiraatiota, sanoo Stena Recycling Ruotsin toimitusjohtaja Fredrik Pettersson.

Vuoden 2020 Circular Initiative tarjosi esityksiä käynnissä olevista projekteista ja paneelikeskustelun, jossa oli mukana Investor AB:n hallituksen Jacob Wallenberg. Jacob korosti puheenvuorossaan sitä, miten loppukäyttäjät näyttävät nyt sitoutuvan yrityksiin, jotka aidosti integroivat vastuullisuuden liiketoimintoihinsa, ja sitä, miten nopeasti tämä muutos on tapahtunut.

Mukana oli myös kiertotaloutta tutkiva professori Robin Teigland, joka toi esiin useita mielenkiintoisin näkökulmia sitä, miten kiertotaloutta voidaan toteuttaa realistisesti. Yksi niistä oli merimuovin kerääminen, kierrätys ja jalostus uusiksi tuotteiksi.

Monta menestystarinaa

Yksi tapahtumassa esillä olleista hankkeista oli pölynimuri, joka on valmistettu 100 %:sti kierrätetyistä materiaaleista ja uudelleenkäytetyistä osista, jotka ovat peräisin kuluttajien kierrättämistä elektroniikkatuotteista. Electrolux ja Stena Recycling suunnittelivat ja toteuttivat imurin prototyypin yhteistyössä.

Stora Enso esitteli tapahtumassa uuden VersaLime -tuotteensa, joka on sellun ja paperin valmistusprosesseista sivuvirtana jäävä mineraali. Mineraalia voidaan käyttää mm. osana kevytbetonia, sementtiä ja myös sideaineena esimerkiksi teiden valmistuksessa.

ABB puolestaan kertoi työstään, jonka tavoitteena on vähentää heidän tuotteidensa aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. He tarjoavat asiakkaidensa vanhojen moottoreiden tilalle energiatehokkaita moottoreita ja kierrättävät vanhat moottorit yhteistyössä Stena Recyclingin kanssa uudeksi raaka-aineeksi. Erilaisten digi- ja älyratkaisujen avulla yli 90% sähkömoottoreiden materiaaleista voidaan kierrättää. Sähkömoottoreiden kulutus on tällä hetkellä noin 40% Ruotsin koko sähkönkulutuksesta. Uusien moottoreiden käyttöönoton myötä energiatehokkuus paranee.

Combitechin, ABB:n ja Stena Recyclingin yhteisessä hankkeessa on tavoitteena tehostaa nykyisiä kierrätysprosesseja ja saada yhä enemmän materiaaleja kiertoon. Projektin rahoittajana toimii Vinnova.

Teknologian kehityksen ja yhteistyön avulla nämä ja muut Circular Initiativessa esillä olleet hankkeet auttavat vähentämään jätteen syntymistä ja hyödyntämään syntyvää jätettä mahdollisimman hyvin.

Circular Initiative lyhyesti

  • Circular initiative on kiertotalouteen ja yhteistyöhön perustuva tapahtuma, jossa päätöksentekijät kokoontuvat jakamaan uusia konkreettisia ratkaisuja ja liiketoimintamalleja tukemaan kiertotaloutta ja tehostamaan teollisuuden materiaalivirtoja. Tapahtuman tavoitteena on innoittaa yrityksiä yhteistyöhön. Tapahtuman järjestäjänä toimii Stena Recycling ja kumppaneina ovat alusta asti olleet Investor, ABB, Combitech, Electrolux ja Stora Enso. Lisää yrityksiä toivotaan liittyvän mukaan.

  • Yhteistyöprojektit jatkuvat läpi vuoden. Kerran vuodessa projekteissa mukana olevat yritykset kokoontuvat esittämään käynnissä olevia tai jo päättyneitä hankkeita ja niiden tuloksia.

  • Tämän vuoden puhujiin kuului mm. Electroluxin CXO/CTO Ola Nilsson, Stora Enson EVP Sustainability Noel Morrin, Chalmersin digitaalisen johtamisen professori Robin Teigland ja Investor AB:n hallituksen Jacob Wallenberg. Moderaattorina toimi SVT:n entinen toimitusjohtaja ja hallitustyön ammattilainen Eva Hamilton.

Lue lisää Circular Initiativesta tapahtumasivulta: https://circularinitiative.stenarecycling.com/

Jaa tämä sivu