Porin Tahkoluodon murskalaitoksen piha-aluetta
Uutiset & tietoa kierrätyksestä

Tahkoluodon murskalaitoksella romumetallista jalostuu raaka-ainetta

Stena Recycling

Prosessejamme parannetaan ja kehitetään koko ajan, ja investoimme herkästi uusiin ratkaisuihin. Konsernissa on aito halu kehittää tekemisen laatua jatkuvasti.

Anni Paavilainen, murskalaitoksen päälikkö, Stena Recycling Oy

Raaka-ainetta terästehtaille ja energiantuotantoon

Vuonna 2003 rakennettu tuotantolaitos käsittelee kunnioitettavat 200 000 tonnia metallia vuosittain. Tuotannosta suurin osa, 71 %, on magneettista teräsmursketta, joka kuljetetaan terästehtaiden raaka-aineeksi.  Korkealaatuisesta teräksestä valmistetaan muun muassa koneenrakennuskomponentteja.

Noin kymmenesosa Tahkoluodossa syntyvästä jakeesta koostuu ei-magneettisista metalleista, kuten alumiinista, kuparista, messingistä ja pronssista.  Tämä värimetallijae – ammattikielellä NF-Raw – lähtee Lounais-Ruotsin Halmstadissa sijaitsevaan Stena Nordic Recycling Centeriin jatkokäsittelyä varten. Siellä jakeen sisältämät materiaalit ja arvometallit erotellaan tehokkaasti omiin luokkiinsa ja myydään eteenpäin metalliteollisuudelle.

Metallista eroteltava karkeaa jätejae (noin 7 % tuotannosta) hyödynnetään energiantuotannossa, eli sillä lämmitetään muun muassa koteja, konttoreita ja julkisia tiloja. Kierrätyspolttoaine vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 50–90 %, ja sillä voidaan korvata fossiilisia polttoaineita tehokkaasti. Myös tällä saralla prosessit on hiottu huippuunsa: jakeita voidaan muokata polttolaitosten yksilöllisten vaatimusten mukaan niistä saatavan energiahyödyn maksimoimiseksi.

Tahkoluodon laitoksella käsitellään myös erityismateriaaleja, kuten tuulivoimalan siipiä. Myös ne saavat Stenan avulla uuden elämän metalli- ja sementtiteollisuuden raaka-aineina.

Tahkoluotoon saapuvasta materiaalista jopa 90–95 % saa uuden elämän. Loput ainekset käsitellään vaarattomiksi, jauhetaan hienorakeiseksi jakeeksi ja loppusijoitetaan turvallisesti. Jatkuvan kehitystyönsä avulla yhtiö on koko ajan lähempänä sitä, että loppusijoitettavaa jaetta ei kertyisi käytännössä lainkaan.

Materialikone kahmaroi murskasyotettä

Optimoitua logistiikkaa

Stena on valtakunnallinen toimija, joka pyrkii mahdollisimman alhaiseen ympäristökuormitukseen. Suurin osa Stenan kierrättämästä materiaalista käsitellään paikallisesti yhtiön kattavassa palveluyksikköverkostossa, ja kuljetuksia optimoidaan jatkuvasti – oli kysymys sitten kuljetusmatkoista, kuormapainoista tai kuljetustavoista. Tahkoluodon yksikkö palvelee Stenan toimintaa valtakunnallisesti ja sinne on keskitetty kaikki metallin murskaustoiminta. Tahkoluodosta materiaali lähtee joko laiva- tai autokuljetuksina asiakkaille.

– Tietynlaisia metallieriä ei kannata käsitellä muualla kuin Tahkoluodon kaltaisessa laitoksessa. Muut tavat olisivat kalliita ja hitaita, ja aiheuttaisivat enemmän hukkaa, murskalaitoksen päällikkö Anni Paavilainen kertoo.

Koska merkittävä osa Tahkoluodon tuottamasta teräsmurskeesta lähtee vientiin, myös syväsataman sijainti on tarkkaan harkittu:  

– Tahkoluodon sijainti on ideaali laivausten näkökulmasta. Syväsatamastamme lähtee 1–3 laivaa kuukaudessa, ja kussakin kuormassa on 4 000–15 000 tonnia erilaisia teräsjakeita.

 

Tukena Stena Nordic Recycling Center Halmstadissa

Stena edistää kiertotaloutta kaikessa toiminnassaan. Kansainvälisellä konsernilla on hyppysissään alansa uusin tieto ja uusimmat teknologiat.  

Stenan Halmstadissa sijaitseva Nordic Recycling Centre on edistyneine prosesseineen Pohjoismaiden suurin ja modernein jätteidenkäsittelylaitos. Siksi tietyissä tapauksissa Stenan kiertotalouden tuotantolinja kulkee Porista Lounais-Ruotsin Halmstadiin asti.

– Halmstad palvelee koko Pohjoismaita. Siellä käytetään menetelmiä, joita ei voi tai kannata rakentaa paikalliseen käyttöön, Paavilainen sanoo.

Lue lisää Stena Nordic Recycling Centeristä

Jaa artikkeli