
Litiumioniakkujen tehokkaan ja turvallisen kierrätyksen tarve on suuri etenkin ajoneuvojen valmistajilla, kuten Volvo Carsilla. Hybridiajoneuvojen määrä kasvaa jatkuvasti, ja Volvon ensimmäisten litiumioniakuilla toimivien autojen elinkaari on päättymässä muutaman vuoden kuluessa.
Litiumioniakkuja kehitetään koko ajan, jolloin myös niiden sisältö muuttuu. Kehitämme tällä hetkellä prosesseja, joiden avulla yhä suurempi osa akkujen sisällöstä voidaan kierrättää. Akun materiaaleista kierrätetään lähinnä kuparia, nikkeliä ja kobolttia, jotka muodostavatkin noin kolmanneksen akun kennon painosta.
Litiumioniakussa on vain noin 1,5 % litiumia. Litiumia on pieniä määriä eri puolilla maailmaa, mutta sitä louhitaan pääasiassa Etelä-Amerikasta ja Australiasta. Litiumin pienet määrät, korkeat kustannukset ja alhaiset maailmanmarkkinahinnat ovat syynä litiumin kierrätyksen heikkoon kannattavuuteen, mutta materiaalin rajallisuuden vuoksi kierrätystä on tulevaisuudessa kuitenkin lisättävä.
Tästä syystä teemme tutkimustyötä yhteistyöprojektissa Luulajan yliopiston kanssa, jossa Bolidenin ja Stena Aluminiumin nykyisin käyttämiä tekniikkoja arvioidaan litiumioniakun kierrätystä varten. Hankkeen tavoitteena on tarkistaa koko ketju – litiumioniakkujen autoista irrottamisesta aina akkukennojen kierrättämiseen asti.
Tavoitteena on kehittää Volvo Carsille kokonaisratkaisu, joka kattaa akkujen turvallisen käsittelyn sekä akkujen sisällön kierrätyksen kestävillä menetelmillä. Akkukennojen osuus akun painosta on noin puolet, ja ne sisältävät aina litiumia, kuparia ja alumiinia ja joissakin tapauksissa kobolttia ja nikkeliä. Akku- ja paristodirektiivi edellyttää, että vähintään puolet akun painosta kierrätetään.