Muovin kierrätys muutoksen kourissa – IAC:lla suuria haasteita ja tavoitteita

sortering og gjenvinning av plast | Stena Recycling

Jos olet istunut Volvossa, edessäsi on melko todennäköisesti ollut Stena Recyclingin asiakkaan, International Automotive Componentsin (IAC), valmistama kojelauta.

IAC:N HAASTEET

IAC:n Torslandan tehdas avattiin vuonna 2007 ja se työllistää 700 työntekijää. Tehtaalla valmistuu päivittäin 1200 kojelautaa ja 2000 ovipaneelia. Kaikki Volvolle. On helppo tajuta miten paljon materiaalia tehtaalla käsitellään päivittäin, ja muovin kierrätykseen liittyvät tavoitteet on asetettu korkealle.

– Tavoitteet ovat kunnianhimoisia, mutta haasteetkin ovat melkoisia, IAC:n HSE Manager Tomas Götlind sanoo.

IAC ja Stena Recycling ryhtyivät yhteistyöhön jo vuonna 2010. Nykyään yhteistyö keskittyy lähinnä tuotantohukan vähentämiseen ja muovin oikeaan lajitteluun. Stena Recycling ohjeistaa auttaen siten IAC:ta säilyttämään materiaalinsa arvon.

Muovi on mutkikas tekninen materiaali, joka edellyttää korkeaa osaamista koko ketjussa. Stena Recycling toimii lähellä IAC:ta ja on oppinut tuntemaan sen haasteet. Korkeatasoisella materiaaliosaamisellaan Stena voi varmistaa, että laatu pysyy korkeana ja että syntyvää jätemateriaalia käytetään ajoneuvoteollisuudessa muiden komponenttien valmistukseen.

Ohjeistuksen ja muovin lajittelun ansiosta materiaalit ovat oikeilla paikoillaan ja materiaalivirrat pysyvät mahdollisimman puhtaina. Tämä on tärkeä materiaalinkäsittelyn kestävyyttä edistävä tekijä, josta hyötyvät sekä asiakas että koko planeettamme.

 

MUTKIKASTA TUOTANTOPROSESSIA ON KUNNIOITETTAVA

Vaikka kierrätys onkin korkealla prioriteettilistalla, Stena Recyclingin on ymmärrettävä tehtaan prosessi ja siellä tehtävä työ. Siksi Stena Recyclingin asiakkuusvastaava Glenn Wernäng käy IAC:lla viikoittain tarkastamassa säiliöt ja niiden tilan; hän seuraa tilanteita ja antaa neuvoja ja ohjeita. Päivittäiseen käsittelyyn perehtyminen on yhtä lailla tärkeää.

– Yhteistyön pitää olla mahdollisimman tiivistä. Siksi tehtaan ja sen virtojen ymmärtäminen on tärkeää. Läsnäolo on tärkeää, Glenn Wernäng sanoo.

Stena Recycling ja IAC kehittävät parhaillaan ratkaisua, joka keskittyy koulutukseen ja materiaalien käsittelyn edellytysten optimointiin.

– Prosessissa on monta osaa, joiden on toimittava, jotta voidaan onnistua. Pyrkimyksenä on materiaalia käsittelevän henkilöstön kouluttaminen, mutta pakkausten ja keräysastioiden tulee olla selkeästi merkittyjä, Tomas Götlind sanoo.

– Koneen parissa työskentelevä ihminen tietää eniten, ja on sen paikan paras asiantuntija. Siksi puhun monen ihmisen kanssa käydessäni tehtaalla, Glenn Wernäng sanoo.

 

KIERTOTALOUS EDELLYTTÄÄ MUUTOKSIA

Riippumatta siitä, mihin kierrätysprosessin osaan asiakas tarvitsee apua, Stena Recycling voi tukea ja auttaa sulkemaan kierron. Alkaen kierrätyksen suunnittelusta ja materiaalivalinnoista lajitteluun ja kuljetukseen.

IAC:n seuraavana tehtävänä on tehtaan logistiikan hiominen, jotta materiaalia käsitellään ja muovit lajitellaan oikein työpisteistä ja siirretään oikeaan pihalla sijaitsevaan konttiin. Koulutusta käsiteltävistä materiaaleista ei tarvita ainoastaan työpisteillä – myös materiaaleja käsittelevät trukinkuljettajat tarvitsevat kuljettamaansa materiaaliin liittyvää koulutusta.

– Tehtaan inventointi ja eri toimintojen välinen yhteistyö on äärimmäisen tärkeää, Glenn Wernäng sanoo.

Oikean laadun optimointi edellyttää siksi työntekijöiden, tiimipäälliköiden, johdon ja logistiikan määrätietoista työtä.

– Tuotanto häiriintyy vähiten, jos tehtaalla on selkeät säännöt, Tomas sanoo.

Kaikkien suurten muutosten tavoin, ja erityisesti kiertotalouteen pyrittäessä, nämäkin tavoitteet vaativat kärsivällisyyttä ja sitkeyttä, tarkemmin sanottuna IAC:n ja Stena Recyclingin pitkäjänteistä yhteistyötä.

– Toteutuskelpoisia ajatuksia on runsaasti, mutta muutosten täytyy mukautua toiminnan ehtoihin. Tuotantohan on etusijalla, tehokkuuden ja turvallisuuden pitää olla mahdollisimman hyvässä tasapainossa, Tomas Götlind sanoo lisäten, että muovien parissa työskentely keskittyy ennen kaikkea jätemäärien vähentämiseen.

Sillä sektorilla on eniten voitettavaa. Jätettä syntyy joka tapauksessa, ja meidän pitää huolehtia siitä mahdollisimman hyvin.

Yhteistyö on muovin tehokkaan kierrätyksen perusedellytys. 
Tomas Götlind, IAC, ja Glenn Wernäng, Stena Recycling, tapaavat usein käyden 
läpi tehtaanlajittelu-, logistiikka- ja kierrätysprosesseja.

 

HALUATKO TUTUSTUA PALVELUIHIMME?

Rekisteröitymällä Stena Metall Groupin digitaalisiin kanaviin, annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Suostumus henkilötietojen käsittelyyn -sivulla kuvatulla tavalla.

Jaa tämä sivu

Löydä tuotantoprosessissasi olevien muovien piilossa oleva arvo

Rekisteröitymällä Stena Metall Groupin digitaalisiin kanaviin, annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Suostumus henkilötietojen käsittelyyn -sivulla kuvatulla tavalla.

7 muovin kierrätykseen liittyvää haastetta

Muovi on arvokas resurssi. Tänä päivänä suurin osa muovista kuitenkin poltetaan. Ymmärtämällä muovin erilaiset ominaisuudet voimme kierrättää paljon nykyistä enemmän ja luoda kiertotalousmallin myös muoville.

Lue lisää

MUOVIN KIERRÄTYS

Muovi on paljon käytetty materiaali, joka sopii hyvin kierrätykseen.

Lue lisää

HALUATKO TUTUSTUA PALVELUIHIMME?

Rekisteröitymällä Stena Metall Groupin digitaalisiin kanaviin, annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Suostumus henkilötietojen käsittelyyn -sivulla kuvatulla tavalla.