Huolehditaan resursseista
Kestävän kehityksen suuntaukset teollisuudessa ja koko yhteiskunnassa voidaan tiivistää yhteen lauseeseen: meidän on huolehdittava jo käytössä olevista resursseista siirtymällä lineaarisesta ajattelusta kiertotalouteen.
Louise Eriksson työskentelee Stena Recyclingilla kierrätystä edistävän suunnittelun asiantuntijana. Hänen työlleen on tarvetta, sillä kestävyyteen kohdistuva kysyntä kasvaa jatkuvasti. Näin Eriksson tiivistää tämänhetkiset suuntaukset:
− Kestävään kehitykseen ja vastuulliseen liiketoimintaan kohdistuva mielenkiinto on lisääntynyt huomattavasti. Kuluttajille kyse on ympäristöön ja ilmastoon kohdistuvan vaikutuksen vähentämisestä. Liiketoimintayhteisön kannalta on kyse kiertotalouteen perustuvien liiketoimintamallien kehittämisestä. Vastuullisesti tuotettujen tuotteiden kysyntä on kasvanut huomattavasti, kertoo Louise Eriksson.
– Monet yritykset ovat jo alkaneet saamaan kilpailuetuja kierrätysmateriaaleista valmistettujen tuotteiden kehittämisestä sekä tuotteiden kierrätettävyydestä. Ajattelutavan muuttuminen menee linjassa myös EU:n ekosuunnitteludirektiivin tiukentuneiden vaatimusten kanssa. Ekosuunnitteludirektiivi on hyvä ja käyttökelpoinen työkalu, joka edesauttaa kiertotalouteen siirtymistä.
− On positiivista, että direktiivi, jossa aiemmin keskityttiin energiatehokkuuteen, painottaa nyt resurssitehokkuutta tuotteiden koko elinkaaren osin. Sen myötä voimme pidentää tuotteiden elinkaarta ja hyödyntää jo käytössä olevia resursseja entistä tehokkaammin.
Vinkkejä: näin tuote suunnitellaan kierrätettäväksi
Louise antaa parhaita vinkkejään tuotteiden uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen:
- Pidennä tuotteen elinkaarta. Suunnittele tuote alusta alkaen siten, että sen korjaaminen, päivittäminen tai muu uudelleenkäyttö on helppoa.
- Helpota materiaalien kierrätystä. Vältä esimerkiksi monimutkaisia liitosmenetelmiä, jotta tuote on helppo purkaa osiin myöhemmin.
- Käytä kierrätysmateriaaleja. Tämä on tärkeää, sillä se luo kysyntää ja markkinoita kierrätetyille raaka-aineille. Lisäksi kierrätysteollisuus voi investoida entistä parempiin tekniikkoihin ja prosesseihin, mikä lisää entisestään kierrätysastetta.
- Käytä tavallisia muoveja. Vältä erityyppisten muovien yhdistelyä yhdessä tuotteessa. Valitse muovit niiden kierrätysasteen perusteella.
resurssien Suljettu kierto
− Stena Recyclingin ainutlaatuinen ja kattava kierrätysosaaminen perustuu kokemukseen ja yrityksen edistyksellisiin kierrätysprosesseihin. Osaamisen ja tiedon jakaminen eri sidosryhmien välillä on kiertotaloudessa avainasemassa. Kierrätettävyyden suunnitteluun liittyvien yhteistyöhankkeiden kautta voimme ottaa merkittäviä askelia oikeaan suuntaan, Louise Eriksson toteaa lopuksi.
Kierron täydellinen toteutuminen edellyttää, että arvoketjun jokainen vaihe hoidetaan oikein. Alla muutamia esimerkkejä asioista, joissa voimme auttaa, ja jotka toteutuessaan tukevat resurssien kiertoa.
Valmistaminen
- Tuotantojätteiden hallinta
- Jätteiden keräily, mukaan lukien erilaiset astiat
- Kuljetukset
Kierrätys
- Räätälöity logistiikka
- Oikeaoppinen lajittelu
- Tutkimus ja tuotekehitys sekä uusi teknologia
- Vaarallisten jätteiden käsittely ja seuranta
Uudelleenkäyttö
- Uudelleenkäyttö, korjaaminen
- Uusi käyttötarkoitus (upcycling)
- Ylijäämän hyödyntäminen (upcycling)
- Tuotteiden ja niiden osien jäljitettävyys
Uudet raaka-aineet
- Korkea fragmentointiaste
- Entistä puhtaammat materiaalit
- Vuosiraportit
- Myyntikanavat
Suunnittelu
- Kierrätettävyyden suunnittelu (Design for Recycling)
- Uudelleenkäytön suunnittelu
- Kierrätysanalyysit jne.
Yleistä (koskee useita kierron osa-alueita)
- Koulutus
- Tutkimus ja tuotekehitys
- Analyysit ja tavoitteiden asettaminen
- Vastuullisuusviestintä
- Raportit asiakasportaalissa esimerkiksi kierrätysasteesta