Opas: Miten optimoit muovivirrat

SoMe_image_in_depth_guide_1200_628_FL_CompQual80.jpg

Muovin käyttö teollisuudessa sisältää monia piilossa olevia arvoja, jotka voidaan vapauttaa. Kestävän yritysprofiilin saavuttaminen edellyttää monien tuotantoprosessien arviointia.

Tuotantoprosessien oikeanlaisten analyysien avulla on mahdollista kehittää muovien käsittelytapoja, säästää aikaa ja rahaa, tehostaa tuotantoa sekä rakentaa vastuullisempi yrityskuva.

”Kuluttajien vaatimustason nouseminen vaikuttaa yhä enemmän valmistavaan teollisuuteen. Erikoisvaatimukset näkyvät esimerkiksi ruokatuotteissa, joita syömme tänä päivänä. Sama tulee tapahtumaan myös muoville valmistavassa teollisuudessa,” Stena Recyclingin avainasiakaspäällikkö Christoffer Wahlborg kertoo.

Ympäristönäkökulmasta katsottuna, palautuvaa pakkausmateriaalia voidaan kuljettaa rekalla lähes 1,000 kilometriä sen hiilijalanjäljen ollessa silti parempi, kuin jos se olisi kertakäyttöinen.

Joillain teollisuuden aloilla tämä voi tarkoittaa, että satoja tonneja puhdasta käyttökelpoista muovia poltetaan, sen sijaan, että se käytettäisi uutena resurssina. Tämä kaikki vain siksi, että materiaalia ei ole aikaa käsitellä.

”Jos toimitaan oikein, muovi on erinomainen kierrätysmateriaali. Tällä hetkellä tuotannossa käytetään liian montaa eri muovityyppiä, niin pakkauksissa kuin lopputuotteissakin. Jotta muovia pystytään kierrättämään tehokkaasti, se tulee lajitella oikein jo jätteen syntypaikalla,” Christoffer Wahlborg kertoo.

 

Lataa opas

 

Step-by-step: Muovivirtojen optimointi valmistusprosessissa:

 

 

PÄÄTÖKSET

Valmistusprosesseja koskevat päätökset tehdään yleensä vuosia etukäteen. Tämä merkitsee sitä, että vuoden 2025 päätöksiä tehdään nyt. Jos yritys haluaa käyttää kierrätettyä muovia tietyn prosenttiosuuden tuotannossaan, tulisi muovin tuottaja olla tiedossa jo vuosia ennen kuin muutos tapahtuu. Usein omasta tuotannosta löytyy käyttämättömiä muoviresursseja.

 

SUUNNITTELU

Hyvällä suunnittelulla voidaan minimoida jätteiden määrät. R&D-, suunnittelu- ja hankintaosastojen tulisi asettaa mahdollisimman selkeät tavoitteet. Määrittele esimerkiksi muovin tyyppi ja väri myös pakkausmateriaaleille. Tällä tavalla pystyt kontrolloimaan syntyviä jätteitä. Jos kaikki on valmistettu saman tyyppisestä muovista, pakkausmateriaalit tulevat osaksi kiertoa.

 

HOT SPOTS

On tärkeää tiedostaa ja korjata ne työvaiheet, joissa voi aiheutua materiaalihukkaa. Missä vaiheessa valmistusprosessia pakkausmateriaaleja käsitellään, ja minne se menee? Saapuvien tavaroiden mukana tulee paljon pakkausmateriaalia. Osa siitä voi olla kertakäyttöistä, mutta osa voidaan myös kierrättää.

 

KÄSITTELY

Tavarat voivat mennä suoraan tuotantoon tai ne voidaan varastoida myöhempää käyttöä varten. Molemmissa tapauksissa tulee varmistaa, että pakkausmateriaalia joutuu mahdollisimman vähän tuotantolinjalle asti. Monesti tuotteiden suojaamiseen, esim. kuljetuksissa, käytetään erilaisia muoveja. Osa suojamateriaaleista voidaan poistaa jo saapumisvaiheessa, mutta osa joudutaan jättämään tavaran suojaksi tuotantolinjalle menoon asti. On kuitenkin mahdollista yhtenäistää rutiinit ja sijoittaa jätteiden keruuvälineet tuotantolinjojen läheisyyteen, jolloin jäljelle jäävä muovi voidaan kierrättää helposti.

 

ARVIOINTI

Miten muovia käsitellään tällä hetkellä yrityksessäsi? Tee satunnaisotoksia keräysastioistasi ja kokoa niistä raportti. Jatkuva arviointi mahdollistaa kehityskohteiden tunnistamisen. Arviointitulokset on esitettävä niille, jotka tekevät valmistukseen liittyviä päätöksiä. Näin tulokset voidaan hyödyntää osana yrityksesi kestävän kehityksen työtä.

 

Kierrätetty muovi:

Luo uutta arvoa ja kerro siitä maailmalle

Tuotantoprosessien oikeanlaisten analyysien avulla on mahdollista kehittää muovien käsittelytapoja, säästää aikaa ja rahaa, tehostaa tuotantoa sekä rakentaa vastuullisempi yrityskuva.

  

Muovi syö resursseja

Tapa, jolla muovia käsitellään, vaikuttaa päätöksentekoon ja vaatii erilaisia resursseja. Tämä käsittää koko tuotantoketjun – hankinnoista ja suunnittelusta asentajiin ja kuljettajiin. Viime kädessä arvo mitataan hankintakustannusten, polttokustannusten, sekä esimerkiksi henkilökunnan, koneiden ja muiden resurssien ajankäytön mukaan. Kun muovia käsitellään järkevästi läpi koko ketjun, se mahdollistaa kierron, joka säilyttää arvon – toisin kuin lineaarisissa ratkaisuissa, joissa arvoa hävitään.

 

Suurin osa muovista poltetaan

Tänä päivänä suuren osan muoveista elinkaari päättyy polttoon. Tämä siitä huolimatta, että muovin arvo voi olla joissain tapauksissa yhtä suuri kuin kuparin – erittäin arvostetun materiaalin, joka kierrätetään aina. Toisin sanoen, muovi on arvokas materiaali, joka menettää suurimman osan arvostaan käsittelyssä. “Retaining value in the Swedish materials system”-raportista ilmenee, että Ruotsissa muovin ostoarvo on 10 miljardia kruunua vuodessa – muualla Euroopassa tämä arvo on paljon suurempi. 84% muovipakkauksista, tuotantojätteistä ja pois heitetyistä muovituotteista päätyy polttoon tai kaatopaikalle. Loput kierrätetään. Tämä osoittaa, että muovi tulisi arvioida resurssina uudelleen.

 

Kuhinaa muovin ympärillä – nyt on mahdollisuus näyttää esimerkkiä

Viime vuoden aikana muovi on noussut ehkä maailman puhutuimmaksi materiaaliksi. Kehittämällä yrityksessäsi tapoja käsitellä muovia, voit vaikuttaa positiivisesti vastuullisuusraportteihisi sekä muuhun sidosryhmillesi suunnattuun viestintään. Se voi myös edistää kierrätysmuovin käyttöä markkinoilla. Kuka tietää, ehkä olet ajatellut lisätä kierrätetyn muovin käyttöä tuotteissasi?

 

HALUATKO KEHITTÄÄ MUOVIEN KIERRÄTYSTÄ YRITYKSESSÄSI?

Asiantuntijamme voivat olla sinuun yhteydessä keskustellakseen siitä, miten muovien kierrätys on hoidettu yrityksessäsi. Mitä muovityyppejä kannattaa käyttää? Miten muovia voidaan käsitellä ja kierrättää tehokkaasti? Kiinnostuitko?

 

HALUATKO TUTUSTUA PALVELUIHIMME?

Rekisteröitymällä Stena Metall Groupin digitaalisiin kanaviin, annat suostumuksen henkilötietojesi käsittelyyn Suostumus henkilötietojen käsittelyyn -sivulla kuvatulla tavalla.

Huom! Älä lähetä lomakkeen kautta meille henkilö- tai pankkitilitietoja tai muuta arkaluontoista tietoa. Jos sinun tulee toimittaa meille tämän tyyppistä tietoa, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme sopiaksesi oikean toimitustavan.

 

LUE LISÄÄ


Kierrätysmuovin haasteet ja mahdollisuudet

Muovi on hyödyntämätön materiaali valmistavassa teollisuudessa – muovia ei kierrätetä vielä yhtä hyvin kuin muita materiaaleja.

Lue lisää

Graafit – muovin käyttö numeroina

Katso miten paljon kierrätettyä muovia voidaan käyttää valmistavassa teollisuudessa vuonna 2050.

Lue lisää

Tutkimus elektroniikkaromun sisältämistä muoveista

SenSoRe –tutkimushankkeessa testataan uusia teknologioita, joiden avulla elektroniikkajätteissä olevien muovien kierrätystä voidaan lisätä.

Lue lisää
Jaa tämä sivu