
Muovin käyttö teollisuudessa sisältää monia piilossa olevia arvoja, jotka voidaan vapauttaa. Kestävän yritysprofiilin saavuttaminen edellyttää monien tuotantoprosessien arviointia.
Tuotantoprosessien oikeanlaisten analyysien avulla on mahdollista kehittää muovien käsittelytapoja, säästää aikaa ja rahaa, tehostaa tuotantoa sekä rakentaa vastuullisempi yrityskuva.
”Kuluttajien vaatimustason nouseminen vaikuttaa yhä enemmän valmistavaan teollisuuteen. Erikoisvaatimukset näkyvät esimerkiksi ruokatuotteissa, joita syömme tänä päivänä. Sama tulee tapahtumaan myös muoville valmistavassa teollisuudessa,” Stena Recyclingin avainasiakaspäällikkö Christoffer Wahlborg kertoo.
Ympäristönäkökulmasta katsottuna, palautuvaa pakkausmateriaalia voidaan kuljettaa rekalla lähes 1,000 kilometriä sen hiilijalanjäljen ollessa silti parempi, kuin jos se olisi kertakäyttöinen.
Joillain teollisuuden aloilla tämä voi tarkoittaa, että satoja tonneja puhdasta käyttökelpoista muovia poltetaan, sen sijaan, että se käytettäisi uutena resurssina. Tämä kaikki vain siksi, että materiaalia ei ole aikaa käsitellä.
”Jos toimitaan oikein, muovi on erinomainen kierrätysmateriaali. Tällä hetkellä tuotannossa käytetään liian montaa eri muovityyppiä, niin pakkauksissa kuin lopputuotteissakin. Jotta muovia pystytään kierrättämään tehokkaasti, se tulee lajitella oikein jo jätteen syntypaikalla,” Christoffer Wahlborg kertoo.
Valmistusprosesseja koskevat päätökset tehdään yleensä vuosia etukäteen. Tämä merkitsee sitä, että vuoden 2025 päätöksiä tehdään nyt. Jos yritys haluaa käyttää kierrätettyä muovia tietyn prosenttiosuuden tuotannossaan, tulisi muovin tuottaja olla tiedossa jo vuosia ennen kuin muutos tapahtuu. Usein omasta tuotannosta löytyy käyttämättömiä muoviresursseja.
Hyvällä suunnittelulla voidaan minimoida jätteiden määrät. R&D-, suunnittelu- ja hankintaosastojen tulisi asettaa mahdollisimman selkeät tavoitteet. Määrittele esimerkiksi muovin tyyppi ja väri myös pakkausmateriaaleille. Tällä tavalla pystyt kontrolloimaan syntyviä jätteitä. Jos kaikki on valmistettu saman tyyppisestä muovista, pakkausmateriaalit tulevat osaksi kiertoa.
On tärkeää tiedostaa ja korjata ne työvaiheet, joissa voi aiheutua materiaalihukkaa. Missä vaiheessa valmistusprosessia pakkausmateriaaleja käsitellään, ja minne se menee? Saapuvien tavaroiden mukana tulee paljon pakkausmateriaalia. Osa siitä voi olla kertakäyttöistä, mutta osa voidaan myös kierrättää.
Tavarat voivat mennä suoraan tuotantoon tai ne voidaan varastoida myöhempää käyttöä varten. Molemmissa tapauksissa tulee varmistaa, että pakkausmateriaalia joutuu mahdollisimman vähän tuotantolinjalle asti. Monesti tuotteiden suojaamiseen, esim. kuljetuksissa, käytetään erilaisia muoveja. Osa suojamateriaaleista voidaan poistaa jo saapumisvaiheessa, mutta osa joudutaan jättämään tavaran suojaksi tuotantolinjalle menoon asti. On kuitenkin mahdollista yhtenäistää rutiinit ja sijoittaa jätteiden keruuvälineet tuotantolinjojen läheisyyteen, jolloin jäljelle jäävä muovi voidaan kierrättää helposti.
Miten muovia käsitellään tällä hetkellä yrityksessäsi? Tee satunnaisotoksia keräysastioistasi ja kokoa niistä raportti. Jatkuva arviointi mahdollistaa kehityskohteiden tunnistamisen. Arviointitulokset on esitettävä niille, jotka tekevät valmistukseen liittyviä päätöksiä. Näin tulokset voidaan hyödyntää osana yrityksesi kestävän kehityksen työtä.
Tuotantoprosessien oikeanlaisten analyysien avulla on mahdollista kehittää muovien käsittelytapoja, säästää aikaa ja rahaa, tehostaa tuotantoa sekä rakentaa vastuullisempi yrityskuva.
Tapa, jolla muovia käsitellään, vaikuttaa päätöksentekoon ja vaatii erilaisia resursseja. Tämä käsittää koko tuotantoketjun – hankinnoista ja suunnittelusta asentajiin ja kuljettajiin. Viime kädessä arvo mitataan hankintakustannusten, polttokustannusten, sekä esimerkiksi henkilökunnan, koneiden ja muiden resurssien ajankäytön mukaan. Kun muovia käsitellään järkevästi läpi koko ketjun, se mahdollistaa kierron, joka säilyttää arvon – toisin kuin lineaarisissa ratkaisuissa, joissa arvoa hävitään.
Tänä päivänä suuren osan muoveista elinkaari päättyy polttoon. Tämä siitä huolimatta, että muovin arvo voi olla joissain tapauksissa yhtä suuri kuin kuparin – erittäin arvostetun materiaalin, joka kierrätetään aina. Toisin sanoen, muovi on arvokas materiaali, joka menettää suurimman osan arvostaan käsittelyssä. “Retaining value in the Swedish materials system”-raportista ilmenee, että Ruotsissa muovin ostoarvo on 10 miljardia kruunua vuodessa – muualla Euroopassa tämä arvo on paljon suurempi. 84% muovipakkauksista, tuotantojätteistä ja pois heitetyistä muovituotteista päätyy polttoon tai kaatopaikalle. Loput kierrätetään. Tämä osoittaa, että muovi tulisi arvioida resurssina uudelleen.
Viime vuoden aikana muovi on noussut ehkä maailman puhutuimmaksi materiaaliksi. Kehittämällä yrityksessäsi tapoja käsitellä muovia, voit vaikuttaa positiivisesti vastuullisuusraportteihisi sekä muuhun sidosryhmillesi suunnattuun viestintään. Se voi myös edistää kierrätysmuovin käyttöä markkinoilla. Kuka tietää, ehkä olet ajatellut lisätä kierrätetyn muovin käyttöä tuotteissasi?
Asiantuntijamme voivat olla sinuun yhteydessä keskustellakseen siitä, miten muovien kierrätys on hoidettu yrityksessäsi. Mitä muovityyppejä kannattaa käyttää? Miten muovia voidaan käsitellä ja kierrättää tehokkaasti? Kiinnostuitko?