Kalliit metallit voivat päätyä arvottomaksi romuksi
Teollisuudessa metalleja käytetään prosessoituina tai komponenteiksi jalostettuina raaka-aineina. Suurissa yrityksissä metalleihin voi liittyä miljoonien Eurojen kuluja, kun ostohintaa ja romuarvoa verrataan.
Esimerkiksi joidenkin erikoismetallien hinta voi olla ostovaiheessa huomattavasti enemmän kuin saman materiaalin arvo tuotantojätteenä. Tämän vuoksi hukkametallit kannattaa käsitellä ja lajitella oikein kaikissa vaiheissa, jotta arvo saadaan pysymään mahdollisimman korkealla ja lähellä ostohintaa.
Talous ja ilmastotyö kulkevat käsi kädessä
Useimmilla teollisuudenaloilla on laadittu kunniahimoisia ympäristö- ja ilmastotavoitteita. Kun metallien arvo suojataan optimaalisesti (esimerkiksi eri laatujen sekoittamisen ja yhdistämisen sijaan), voidaan luoda merkittäviä kiertotaloudellisia etuja ja varmistaa, että materiaalit ovat hyödynnettävissä uudelleen. Kiertotaloutta tukeva toimintatapa vahvistaa myös yrityksesi profiilia ja voi auttaa täyttämään vastuullisuusvaatimukset esimerkiksi alihankkijana.
Seuraavaksi käymme läpi metallin koko kiertokulun alusta alkaen tuotannon näkökulmasta. Annamme parhaat vinkkimme siihen, miten voit suojata metallien arvon kaikissa ketjun vaiheissa ja maksimoida ilmastohyödyt.
FIKSUSTI ALUSTA ALKAEN PÄIVITTÄISESSÄ TUOTANNOSSA
Materiaalien osto ja tuotesuunnittelu
Tarvitaanko pakkauksiin ja tuotteisiin todella kaikkia tällä hetkellä käyttämiänne eri metalleja? Miksi asiat tehdään niin kuin ne tehdään? Joskus tuotesuunnittelijat ja ostajat käyttävät laajaa metallien, muovien ja muiden materiaalien valikoimaa vanhasta tottumuksesta.
Toimet
- Voidaanko tuotannon materiaaleista jättää pois ne, jotka hankaloittavat lajittelua ja heikentävät kierrätysarvoa?
- Arvioi tuotekehitystä. Mitä voidaan tehdä uusien tuotteiden suunnitteluvaiheessa paremmin?
Tyypillinen ongelma on, että kuluttajan kannalta tuotteen ominaisuudet edellyttävät tietyn metalliseoksen käyttämistä, mutta samalla tämä vaikeuttaa tuotteen kierrättämistä ja myyntiä elinkaaren lopussa. Tällöin tuoteominaisuudet saattavat mennä kierrätettävyyden edelle. Arvokkaasta metallista tulee silloin materiaalia, jonka romuarvo on suhteellisen vähäinen. On tärkeää tiedostaa, miten kierrätys voi lisätä materiaalin arvoa (upcycling) eikä laskea sitä (downcycling).
Tuotannon ongelmakohtien optimointi
Materiaalienkäsittelyssä työskentelee usein lukuisien eri ammattiryhmien edustajia, esimerkiksi kuorma-autonkuljettajia, varastotyöntekijöitä, asentajia ja toimitilajohtamisen henkilöstöä. Ohjaamalla työntekijöiden toimintatapoja voit varmistaa metallien arvon säilymisen. Jos metalleja sekoitetaan keskenään, jätelajittelu ei ole optimaalista ja arvoa menetetään. Mitä paremmin erilaiset materiaalilaadut saadaan pidettyä erillään, sitä enemmän arvoa metallista saadaan kierrätettynä ja uutena raaka-aineena.
Toimet
- Kartoita ne paikat, joissa metalleja käsitellään ja lajitellaan. Varmista, että eri laatuja ei sekoiteta keskenään, jotta materiaalilaatu pysyy hyvänä.
- Järjestä henkilöstölle jätteidenlajittelukoulutusta, jotta lähdelajittelu tehdään oikein. Jos työtä tehdään vuoroissa, käytetään vuokratyöntekijöitä tai työntekijät vaihtuvat, varmista, että jokainen osallistuu koulutukseen.
- Optimoi keräysjärjestelmät. Mitä helpompaa oikeaoppinen lajittelu työn aikana on, sitä helpommin metallit lajitellaan oikein.
- Merkitse lajitteluohjeet selkeästi astioihin, jotta metalleja ei lajitella väärin.
Läpinäkyvää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa
Materiaalivalinnat nousevat keskeiseen asemaan silloin, jos materiaalista halutaan mahdollisimman hyvä korvaus kierron myöhemmissä vaiheissa.
Toimet
- Analysoi, miten ostetut seokset vaikuttavat yrityksen tuotantoprosesseihin ja lopputuotteeseen. Voidaanko jokin seos korvata sellaisella seoksella, joka olisi houkuttelevampi vaihtoehto raaka-aineen ostajien näkökulmasta? Mieti, voiko metallitarpeitasi peilata raaka-ainemarkkinoiden kysyntään.
- Optimoi keräys- ja säilytysratkaisusi. Voidaanko keräystä, kuljetusta ja loppukäsittelyä virtaviivaistaa?
- Mitä enemmän ymmärrämme ja jaamme tietoa, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on myydä materiaalit oikealle ostajalle ja saada materiaalista paras mahdollinen hinta.
KIERRÄTYSPOTENTIAALI JA MYYNTI
Stena Recycling on sijoittanut vuosien mittaan miljoonia Euroja kierrätysprosessien kehittämiseen ja kierrätysasteen parantamiseen. Prosesseja sovelletaan muun muassa tuotannon ylijäämämetalleihin, käytöstä poistettuihin tuotteisiin ja purkutöissä syntyneeseen materiaaliin.
Käytöstä poistetut tuotteet päätyvät usein erottelulaitokselle, jossa ne voidaan lajitella kehittyneen tekniikan avulla ja myydä sen jälkeen oikealle ostajalle raaka-aineeksi.
Toimet
- Tee yhteistyötä kierrättäjän kanssa, joka maksaa asianmukaisesti tuotannossa aikaansaadusta laadusta.
- Oikeaoppinen lähdelajittelu auttaa välttymään siltä, että toimitukset eivät vastaa sopimusta. Näin vältytään korvausvaatimuksilta ja hinnanalennuksilta.
- Pyri mahdollisimman korkeaan kierrätysasteeseen. Se takaa myös parhaan ilmastohyödyn.
- Valitse kierrättäjä, jolla on kansainvälinen ja luotettava myyntikanavaverkosto.
- Älä myy metalleja suoraan raaka-aineiden ostajille itse. Nykyään vain harva yritys vastaa itse raaka-ainemyynnistä. Siihen liittyy riskejä ja se ei ole monestikaan yrityksen ydinliiketoimintaa. Mitä enemmän metallin arvo kasvaa, sitä todennäköisemmin myymätöntä varastoa jää käsiin taloussuhdanteiden vaihdellessa. Stena Recyclingilla on raaka-aineiden ostajia yli 50 maassa, joten raaka-aineet saadaan myytyä markkinatilanteesta riippumatta.
HALUATKO KEHITTÄÄ YRITYKSESI METALLIEN KIERRÄTYSTÄ ?
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, niin kartoitetaan miten metallien lajittelun avulla yrityksesi voi välttyä rahallisilta menetyksiltä ja luoda ilmastohyötyjä.
Meillä on kokemusta tuhansista teollisuusympäristöistä, joten osaamme varmasti auttaa myös sinun yritystäsi.