Lajittelu
Voidaksesi valvoa kaikkea toimipaikastanne lähtevää jätettä sinun on tiedettävä, miten jäte pitää lajitella. Kaiken perustana ovat asianmukaiset jätteiden lajitteluastiat ja lajittelu oikeisiin astioihin. Jätteet kannattaa lajitella huolellisesti, koska muuten niiden käsittely voi tulla kalliiksi. On tärkeää seurata millaista ja miten paljon jätettä yrityksesi tuottaa. Myös kuljetusten säännöllisyys ja sovittaminen yrityksesi tarpeisiin on tärkeä osa toimivaa ja kustannustehokasta kierrätystä.
Vaaralliset jätteet
Elektroniikka voi sisältää vaarallisia osia ja aineita, ja siksi se luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Vaarallisia osia voivat olla elektroniikkalaitteen virtalähde ja aineita esimerkiksi elohopea ja myrkylliset muovit, joita on monissa elektroniikkalaitteissa. Myös monet muut elektroniikassa käytetyt kemikaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Mahdollisuuksien mukaan on varmistettava, että paristot ja akut poistetaan elektroniikasta ennen kuin jäte lähetetään jatkokäsittelyyn.
EU-säädösten (Directive 2008/98/EC) mukaan KAIKKIEN tuotevalmistajien on pystyttävä esittämään, miten vaarallisia jätteitä käsitellään yrityksessä ja mihin vaaralliset jätteet on toimitettu. Näihin asioihin on onneksi saatavilla asiantuntija-apua, joka auttaa ymmärtämään vaatimuksien sisällön ja huolehtii myös raportoinnista vaarallisista jätteistä vastaavalle kansalliselle viranomaiselle.
Turvallisuus
Elektroniikka sisältää vaarallisten jätteiden lisäksi usein myös esimerkiksi kiintolevyillä olevaa arkaluontoista tietoa. Sen vuoksi on tärkeää laatia toimintaohjeet, jotka määrittelevät miten mm. tietokoneita ja muita elektroniikkalaitteita käsitellään.
On myös tärkeää valita kierrättäjä, joka huolehtii arkaluonteisten tietojen tuhoamisesta turvallisesti ja kulloinkin voimassa olevien sääntöjen mukaisesti.
Tiedon jakaminen
On tärkeää, että henkilöstö osaa käsitellä elektroniikkajätteitä oikein – oikeanlainen kierrättäminen on yllämainittujen syiden lisäksi olennainen osa vastuullista liiketoimintaa.
Yrityksessä on hyvä kouluttaa työntekijöitä tuntemaan yrityksen toimintatavat. Koulutus on tärkeää, mutta lisäksi on laadittava rutiinit osaamisen jakamiseksi. Jos joku jätehuollon hyvin tunteva työntekijä lopettaa työskentelyn yrityksessä, on tärkeää tietää miten toimia – jo ennen työsuhteen päättymistä.
Yksi hyvä menetelmä on liittää kierrätystä käsittelevä koulutus muun koulutuksen yhteyteen. Toimintatapoja koskevat tiedot tulee olla myös helposti saatavilla yhteisesti sovitussa paikassa esimerkiksi tulostettuna tai digitaalisesti.
Viestintä
Elektroniikkajäteitä koskeva tiedottaminen voi olla niin sisäistä kuin ulkoistakin viestintää. Elektroniikkajätteiden (ja muidenkin jätteiden) käsittelyä koskevat toimintaohjeet on oltava saatavilla edellä kuvatulla tavalla sopivassa paikassa. Kyseisen paikan/kansion/digiratkaisun on oltava helposti kaikkien työntekijöiden löydettävissä.
Kun toimiva kierrätysratkaisu on käytössä ja on saatu selviä parannuksia aikaan, yritys voi hyödyntää tätä tietoa vastuullisuusviestinnässään. Hyöty näkyy sekä brändi-markkinoinnissa että asiakasviestinnässä. Varmista, että voit mitata kierrätystavoitteitanne (esimerkkejä löydät tästä tavoiteoppaasta) – näin saat pian esiin tuloksia, joita on helppo käyttää ulkoisessa viestinnässä.
Tiivistelmä
Näiden viiden osa-alueen (Lajittelu, Vaaralliset jätteet, Turvallisuus, Tiedon jakaminen ja Viestintä) tunteminen ja hallinta tarjoaa yrityksellesi hyvän perustan kierrätykselle. Mieti myös, miten nämä kaikki voisi liittää osaksi työpaikan päivittäisiä toimintatapoja. Yrityksenne hyötyy siitä varmasti.
LATAA OPAS: Sähkö- ja elektroniikkaromu – Elektroniikkajätteet hallintaan